Homofile, lesbiske, transvestitter og mennesker med funksjonsnedsettelse har bidratt til å vise mangfold i norske tv-program i det siste. Nå konkurrerer de også i Gullruten.

Gullruten er en prisutdeling for norske tv-produksjoner. Blant de nominerte til årets utdeling finner vi flere programmer som belyser mangfoldet blant nordmenn.

Reality-rekord

”Ingen grenser” er en nylig avsluttet realityserie på NRK, der 11 personer med funksjonsnedsettelse dro på ekspedisjon sammen med Lars Monsen over Nordkalotten. På 30 dager la de 500 kilometer bak seg. Ifølge Kampanje er ”Ingen grenser” den mest sette norske realityserie noensinne, med et gjennomsnittlig seertall på 1,07 millioner.

Programmet kan vinne både prisen for beste realityserie og prisen for beste nye programserie. I denne kategorien konkurrerer ”Ingen grenser” blant annet med ”Rødt, hvitt og skrått”, en dokumentarserie om homofili i Norge. Også den serien er sendt på NRK, og den kan i tillegg vinne pris i klassen for beste TV-dokumentar.

Minoritetsgrupper

NRKs ”Jentene på Toten” er nominert til Gullruten for beste dokusåpe. Serien handler om transvestitter og kjønnsopererte kvinner og menn, og om møtepunktet Stensveen ressurssenter på Kapp på Toten.

Felles for disse seriene er at de lar tv-seerne bli bedre kjent med minoritetsgrupper i befolkningen. Jo bedre vi kjenner noen, jo mer blekner oppfatningen vår av dem som en minoritet. Vi blir flinkere til å se likhetene, og dermed blir det også mer naturlig å jobbe for likere vilkår for alle enkeltmennesker.

Kampanje: - Tidenes mest sette norske reality-serie

Gullrutens nettside