Menn og diskriminering

I dag er det den internasjonale mannsdagen. –Menn blir utsatt for diskriminering på mange områder, og ombudet får hver uke saker som viser at arbeidet for mer likestilling og mindre diskriminering også gjelder menn, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Det er omtrent like mange menn og kvinner som klager sin sak inn til ombudet.

- Likestilling handler om like muligheter for alle. Det er mange menn som opplever at det ikke er tilfelle i Norge i dag. Jeg får ofte spørsmål om menn diskrimineres fordi de er menn. Det er det mange som gjør, men de fleste opplever diskriminering av andre grunner enn kjønnet sitt, sier Ørstavik.

Seks historier om diskriminerte menn

På mannsdagen trekker ombudet frem seks historier som viser hvilke utfordringer vi står overfor.

- Faren som ikke fikk bli med barnet sitt på første skoledag i aulaen fordi skolen ikke var tilrettelagt for folk i rullestol.

- Den unge gutten i Bergen som lyver for å slippe krenkelsen ved å bli utestengt når kompisene er på byen. Han sier av og til at han må være hjemme på lørdagskvelden slik at vennene kan dra på utestedet der «sånne som han» ikke slipper inn.

- Den blivende pappaen som får klar beskjed fra arbeidsgiver – her tar man ikke mer enn pappakvoten i perm!

- Mohammed som måtte bytte navn til Ola for å bli innkalt på jobbintervju.

- Mannen som søkte jobb, og fikk beskjed om at vi har nok av dere over 50 år her hos oss.

- Og min gode venn som ble slått ned på byen fordi han gikk hånd i hånd med sin mannlige kjæreste.

- Jeg får også mange henvendelser fra fedre som opplever at mange av ordningene i samfunnet er lagt opp til at mor er best – alltid. De opplever at de har få og svake rettigheter som far, forteller Sunniva Ørstavik. Det kan du lese mer om i hennes blogg Mor er best.

[Faktaboks: