Ønsker krafttak mot aldersdiskriminering

- Tiden er inne for et krafttak mot aldersdiskriminering, mener ombud Sunniva Ørstavik. Onsdag innleder hun på en konferanse i regi av Statens seniorråd.

Konferansen setter fokus på diskriminering av eldre både i og utenfor arbeidslivet. Ørstavik skal blant annet snakke om aldersdiskrimineringsvernet som hun mener ikke er godt nok, og om saker ombudet får.

− Lovverket er ikke godt nok. Alder har svakere beskyttelse mot diskriminering enn det for eksempel kjønn, etnisitet og funksjonsevne har. Det bekymrer meg, likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

− Jeg tror vi i større grad må snakke om at det er diskriminering når folk i høy alder ikke får seg ny jobb, sier Ørstavik.

Ansettelse og rekruttering

Fra 2007 til 2012 hadde Likestilling og diskrimineringsombudet (LDO) 529 saker som gjaldt diskriminering på grunn av alder. De fleste sakene handler om rekruttering og ansettelse, i tillegg har vi noen saker på lønnsbetingelser. 97 av sakene endte som klagesaker.

LDO får stadig tips om annonser hvor det er alderskrav, noe som ikke er lov. I et eksempel søkte bedriften etter personer som “ikke må ha en bevisst erindring om 70-tallet”.

LDO har hatt saker til behandling hvor kvalifiserte søkere gjentatte ganger ikke blir kalt inn til intervju etter å ha nådd en viss alder. Dette kan være diskriminering.

− Når mannen på 40 år får lov til å vise seg fram på et jobbintervju, så må også den som er eldre få den samme muligheten, når kvalifikasjonene ellers er like gode, avslutter Ørstavik.