Skremmes til taushet

Hets, trakassering og trusler skremmer kvinner fra samfunnsdebatten, viser TV2-dokumentaren "Kvinne, jeg hater deg", som ble sendt onsdag kveld. – Historiene til kvinnene, Sanda Borck, Heidi Lunde og Bushra Ishaq forteller er forferdelige og opprørende. Det er et demokratisk problem at disse kvinnene må velge mellom å trekke seg fra samfunnsdebatten eller bli utsatt for gjentatte trusler og trakassering, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

I dokumentaren "Kvinne, jeg hater deg" forteller seks personer om hvordan de hver dag må forholde seg til trusler.

Fellesnevneren er at de er kvinner og aktive deltakere i samfunnsdebatten.

- Mange av disse kvinnene står overfor valget mellom ytringsfrihet og bevegelsesfrihet, og flere blir etter hets og trusler tvunget til å velge det siste. Hvis de velger å ytre seg, opplever mange at handlingsrommet begrenses. Jeg mener det er et demokratisk problem at disse stemmene, som samfunnet vårt trenger, skremmes til taushet, sier Ørstavik.

Ørstavik intervjues om problematikken på 21-nyhetene på TV2 onsdag. Der sier hun blant annet at hetsen av kvinnelige samfunnsdebattanter ofte er svært seksualisert.

- Vi har jobbet med denne problematikken lenge, og har etterlyst et bredt sett tiltak fra myndighetene. Vi kan ikke finne oss i at kvinner som skal bidra til å dytte samfunnet fremover skremmes til taushet, sier Ørstavik.