Hva man skal servere av mat og drikke er ikke lovbestemt, men mat som serveres i kantine eller i sosiale sammenhenger bør kunne spises av alle ansatte.
Dette kan løses enkelt ved å:
- be ansatte informere om hvilke matvarer de ikke kan spise
- legge opp til alternative retter når det er behov for det, gjerne både halalmat og vegetar
- bestille mat som alle kan spise
Det er særlig viktig å servere mat som alle kan spise på større, sosiale treff, som julebord og sommeravslutning. Det er også viktig å ha et bevisst forhold til alkoholserveringen i slike sammenhenger, slik at bruken av alkohol ikke ekskluderer noen.
Eksempel
En muslimsk ansatt oppdaget tilfeldig at kokkene i kantinen serverte lammeboller som inneholdt svinekjøtt. Han oppdaget dette da han sjekket innholdsfortegnelsen på pakningen. Dette har skjedd selv om han alltid spør om maten inneholder svin og kokkene har avkreftet det hver gang.
Den ansatte var svært sjokkert og sint. Han sa at han følte seg syk og kvalm da han fikk vite at han hadde blitt lurt til å spise svinekjøtt.
Svar:
Fordi den ansatte opplever at hans religion ikke blir respektert, er dette en sak som bør tas alvorlig. Ansvarlig leder og verneombud bør varsles så fort som mulig slik at det sikres at denne praksisen avsluttes. Det er også viktig å få dere får avklart fakta i saken. Å avklare fakta krever at begge parter får lagt fram sin versjon av historien, før en trekker konklusjoner.
Viktige avklaringer vil være: er det riktig at det er servert lammeboller som inneholder svin? Har muslimske ansatte blitt feilinformert om innholdet, og har det i så fall skjedd med vilje? Hvis den ansattes historie er riktig, hvem har i så fall visst om det? Ligger ansvaret hos enkeltansatte eller en hel avdeling?
Disse spørsmålene vil avklare alvoret i saken, fordi det er stor forskjell på om det har skjedd en misforståelse eller det har vært en bevisst handling. Leder har uansett et ansvar for dårlige rutiner og det vil være viktig å sikre at slike ting ikke skjer i framtiden.
Hvis innholdet i historien blir bekreftet, så kan dette anses som trakassering. Likestillings- og diskrimineringsloven § 13 bestemmer at trakassering på grunn av etnisitet og religion med mer er forbudt:
”Med trakassering menes handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.”
Hvis den ansatte ønsker en behandling av saken etter denne bestemmelsen, så kan dere sende saken inn Diskrimineringsnemnda. Dere kan også kontakte ombudet for veiledning.