Rett skal være rett - også for skeive

“Du får ta deg en tur på byen da”. Det var svaret en lesbisk kvinne fikk fra fastlegen sin. Hun ønsket assistert befruktning, for å kunne bli mor. Er det et unntak? En enkeltstående historie? Nei. Dessverre finnes det mange slike historier.

“Jo da, men vi er jo nesten i mål. Vi har det bra i Norge i dag”,

Det er svaret jeg, som ombud, ofte får når jeg snakker om diskriminering i Norge og kampen for å sikre likeverd til alle.

Og på mange måter har de rett. Vi har vunnet mange homokamper i Norge – på få år:

Det er ikke lenge siden en ung student kom til den progressive helsetjenesten på Universitetet og fikk en pille mot ”å forelske seg i feil personer”.

Det er bare 40 år siden mannlig homoseksualitet var kriminelt, og det er en kort reise tilbake til ekteskapslov og andre store, viktige og grunnleggende seire.

Den nære fortid har blitt ”det var en gang i gamledager”. Vi rister på hodet og sier “tenk at” til ting som for kort tid siden var en selvfølge. De seirene feirer jeg og mange andre under Skeive dager denne uken.

Men midt i feiringen kjenner jeg et behov for å fortelle de andre historiene – historiene om skam, skyld og diskriminering. Om at vi lever i et samfunn der vi tillater at noen har færre rettigheter enn andre på grunn av sin seksualitet, og der vernet mot diskriminering er fraværende hvis du er trans.

På samme måte som vi i dag skammer oss over den nære fortid, er vi i juni 2012 gamledager for framtidas helter. I framtida kommer de til å le av hvor rare vi var, den gang for lenge lenge siden. Den gang da:

  • De måtte ha egne handlingsplaner for lesbiske, homofile, bifile og transer
  • Den gang da det ikke var en selvfølge at paraden kunne gå hvor som helst i byen
  • Den gang man fortsatt synes det var en selvfølge at en lesbisk, muslimsk kvinne i rullestol ikke kunne bli statsminister, eller en samisk transperson ikke kunne bli utenriksminister.
  • Ja, den gang da lesbiske, homofile, bifile og transer hadde dårligere diskrimineringsvern enn andre i Norge.
  • Den gang for lenge lenge siden da lesbiske og homofile asylsøkere ble sendt tilbake til land der de risikerte diskriminering og overgrep på grunn av legningen sin. Og utlendingsmyndighetene tok det for gitt at de bare kunne leve i det skjulte…

Heldigvis vil den dagen komme da dette virker fjernt og latterlig. Men den kommer ikke uten kamp. Rett skal være rett også for skeive.

Dette innlegget er skrevet som en gjesteblogg i forbindelse med Amnestys sommerkampanje "Å elske er en menneskerett". 

Sunniva Ørstavik er likestillings- og diskrimineringsombud. I serien "Signert Sunniva" vil hun med jevne mellomrom skrive om likestilling, diskriminering og saker som engasjerer henne.

Les alle innleggene i serien Signert Sunniva her.  

Følg Sunniva på Twitter: @sorstavik