Hånd.

En uke. Tre kamper.

Forrige uke ble myten om at det er likestilling mellom menn og kvinner i Norge knust. Norge ble presentert for det spekteret av vold, hat og trakassering som rammer kvinner.

Barna som ble igjen

Det startet i Dagbladet. Vi fikk for første gang møte de barna som ble igjen da pappa drepte mamma. Vi fikk høre historien om 118 barn som opplevde å miste en foreldre i partnerdrap i årene 2000 til 2013.

Det er lenge siden Marie Simonsen kalte disse drapene for varslede drap. Likevel mislykkes vi som samfunn i å forhindre drapene. Kan vi leve med det? Kan vi leve med kunnskapen om at flere barn kunne vokst opp uten tap av en forelder og de enorme smertene en slik opplevelse gir? Har vi flere å miste?

Fortell og forsvinn

Det fortsatte med NRK Brennpunkt som løftet frem vår tids slaver − ofrene for menneskehandel i Norge. Vi fikk møte Yasmin, som lever et liv i usikkerhet på grunn av sexindustrien – og på grunn av norske myndigheters politikk.
Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sexslaver. Svaret fra norske myndigheter er en dråpe i havet: støtte til noen lavterskeltilbud og litt etterforskning her og der. Resten er overlatt til ildsjeler i politi og ulike sivile organisasjoner.

Prisen betaler Yasmin og andre i hennes situasjon. Politikerne lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men for Yasmin er fremtiden like usikker nå som da hun måtte leve som prostituert. Kan vi sove godt om natten når vi vet at Yasmin ikke har håp om en lysere fremtid?

#jegharopplevd

Uken ble avsluttet med kampanjen #jegharopplevd. En reaksjon på hvordan kvinner blir møtt i det offentlige rom. En reaksjon på den nedverdigende, trakasserende og stigmatiserende fremstillingen av kvinner i Thomas Seltzers Trygdekontoret.

Nok er nok! Vi finner oss ikke i dette lenger, sa kvinner over hele landet. Aldri før har Norge sett en slik Twitter-mobilisering. Tusenvis har delt sine opplevelser med seksuell trakassering. Kan vi lukke øynene, kan vi bagatellisere, kan vi la vær å sette i gang tiltak som forebygger trakassering og hatprat nå?

Takk til media som gravde, sto på og holdt oppe et sannhetens ubehagelige speil. Takk til organisasjoner som står opp på vegne av de som opplever trakassering og diskriminering. Takk til menn, som i stedet for å gå i forsvar, angriper ukulturen. Og mest av alt: takk til de tusener av kvinner som deler sine historier. Til sammen blir det til en sterk felles stemme: vi gir aldri opp!