- Kvinner må ikke bli pensjonstapere
Pensjonsordninger og likestilling var tema for Fellesorganisasjonens frokostmøte torsdag. - Kvinner skal ikke tape på å leve lenge, sa likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
Hanne Bjurstrøm var blant paneldeltakerne på frokostmøtet. Også forskningsstiftelsen Fafo, Fellesorganisasjonen, Arbeids- og sosialdepartementet og Kommunenes sentralforbund var representert.
- Hvis vi ikke legger inn en omfordelingsmekanisme i pensjonsordningene, kommer kvinner systematisk dårligere ut enn menn fordi de lever lengre, påpekte Bjurstrøm i panelet.
Reagerer på urettferdig effekt
Som ombud reagerer Bjurstrøm spesielt på at pensjonsordningene i privat sektor har en slik urettferdig effekt.
- Dette rammer spesielt kvinner i varehandel og servicenæringen, hvor mange ikke er dekket av AFP-ordningen, har lav lønn, og dermed tjener opp liten pensjon, sa ombudet.
Bjurstrøm pekte også på likelønn, heltidsarbeid og fedrekvote som avgjørende for å sikre at pensjonsordningene ikke slår skjevt ut.
- På den ene siden handler pensjon og likestilling om ting vi ikke kan gjøre noe med – nemlig at kvinner lever lengre enn menn. På den andre siden handler det om viktige strukturelle likestillingsutfordringer i arbeidslivet som det er mulig å gjøre noe med.
Likelønn er avgjørende
Bjurstrøm mener det er rimelig at pensjonsutbetalingene gjenspeiler lønnen en arbeidstaker har hatt gjennom yrkeslivet.
- Men da er det også viktig å sikre at kvinner har like god tilgang til hele stillinger som menn. I tillegg må lønnen i kvinnedominerte sektorer løftes på nivå med tilsvarende arbeid i mannsdominerte sektorer.
Bjurstrøm pekte også på viktigheten av fedrekvoten som verktøy.
- Et virkemiddel som har virket når det gjelder å fordele lønnsarbeid og ulønnet omsorgsarbeid mer likt mellom kvinner og menn, er fedrekvoten. Men den har regjeringen valgt å svekke.