Vi må få et uteliv hvor alle er velkommen. I dag har vi ikke det. Utelivsdiskriminering skjer, men vi vet ikke i hvilket omfang. Det jobber Likestillings- og diskrimineringsombudet med å finne ut.

Vi hører om arrangementer med gjestelister som bare har til hensikt å stenge ute bestemte grupper.

Vi hører om personer med funksjonsnedsettelser som for eksempel MS, eller Cerebral Parese, som blir avvist med begrunnelse i mistanke om at de er fulle.

Avvisning, utestengning eller trakassering på bakgrunn av etnisitet, hudfarge, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering eller kjønn er ikke lov. Eksempler på diskriminering kan være at de sier det er fullt selv om det ikke er det, eller at dørvakten eller andre i betjeningen sier at du ikke er ønsket på stedet. De kan også vise til gjestelister eller lukkede selskaper hvor det viser seg at alle andre enn deg får komme inn.

Prosjekt mot utelivsdiskriminering

Vinteren 2010 markerte Likestillings- og diskrimineringsombudet starten på et prosjekt mot utelivsdiskriminering. Ombudet ønsker å skape større bevissthet og oppmerksomhet om dette problemet og er i dialog med utelivsbransjen, politiet og interesseorganisasjoner.

Jo mer vi får vite om diskriminering i utelivet, jo lettere blir arbeidet med å bekjempe diskrimineringen.

Vi vet at hvert 6. medlem i Norges Handikapforbund har blitt nektet servering på grunn av sin funksjonsnedsettelse. 

Vi vet også at annenhver innvandrer opplever diskriminering.

Si ifra!

Ombudet kan gi råd og veiledning til den som føler seg diskriminert, samt behandle saken som en klage. Ombudet vil i forbindelse med en klagesak ta kontakt med utestedet, som har plikt til å gi oss opplysninger om saken. Etter en vurdering av saken gir ombudet en uttalelse om diskriminering har funnet sted.

Som klager står du sterkere hvis du kan dokumentere det som har skjedd.

Hvordan bevise utestedsdiskriminering? Sjekkliste – viktig i en klagesak:

  • Navn på utestedet.
  • Tidspunkt for avvisningen, utestengningen, trakasseringen.
  • Vitner som kan bekrefte din versjon av saken.
  • Opplysninger som støtter påstand om ulike praksiser med gjestelister.
  • Eventuell kontakt med politi, ordensvakt på stedet.

Dersom du ikke ønsker å klage, er ombudet også interessert i å vite om personlige opplevelser av denne typen diskriminering, samt tips om utesteder som diskriminerer. Tips kan sendes anonymt.

Eksempler på utelivsdiskriminering:

Arbeid mot utelivsdiskriminering: