Du er noe og du trengs!

For en ukes tid siden fikk hele Norge høre om Sissi. En varm, engasjert 14 åring som ble skutt ned og drept på Utøya fordi hun kjempet for det hun trodde på: Et samfunn med plass til og respekt for alle.

Denne måneden skulle hun ha stått konfirmant. Nå må søskenbarnet og bestevenninna stå alene. Foreldrene hennes må være pårørende i en rettssal i stedet for å planlegge fest. Det er nesten ikke til å bære.

Da er det godt å se det som det siste året har vist oss. At det finnes hundre- og tusenvis av ungdom som vil kjempe Sissis kamp videre. Som tror sterkere enn noensinne på kjærligheten, ikke hatet. Og som vil gjøre det de kan for å dytte oss og samfunnet vårt i den retningen som Sissi og de andre på Utøya trodde på.

Neste lørdag skal jeg snakke med noen av dem. Da skal jeg holde tale til de som konfirmerer seg humanistisk på Bergslia på Hadeland. Jeg gleder meg veldig.

Fordi jeg vet at jeg kommer til å snakke til unge mennesker som vil, - og kan, forandre verden. Ungdom som, i motsetning til han som prøvde å knekke dem, vet at det ikke spiller noen rolle hva Aisha har på hodet eller hvem Simon forelsker seg i. Jenter og gutter som synes mangfold er en naturlig og viktig del av samfunnet vårt, ikke en trussel mot det.

Og hvis jeg bare skal fortelle dem en eneste ting den dagen, så er det dette: At de er viktige, og at de trengs i den kampen. 22. juli viste oss en generasjon som kan og vil. Som har alt som trengs for å gjøre verden bedre. Få til det vi voksne ikke har fått til. Gjøre endringer.

Denne måneden lover tusenvis av ungdommer gjennom konfirmasjonen å være tro mot det de synes er viktig i livet. Jeg synes vi voksne som er rundt dem slipper altfor billig unna. Det holder ikke å bake en kake eller skrive en sang på dårlig rim. Vi burde forplikte oss til å gjøre noe vi også. 

Janteloven sier at “Du skal ikke tro at du er noe”. Jeg er enig i det. Gutter og jenter skal ikke tro at de er noe – de skal vite det. De er noe og de trengs. Og det skal vi voksne bli flinkere til å fortelle dem. Også utenfor konfirmasjonstalene.

Sunniva Ørstavik er likestillings- og diskrimineringsombud. I serien Signert Sunniva vil hun med jevne mellomrom skrive om likestilling, diskriminering og saker som engasjerer henne. Følg med!