Stolte, sterke og synlige!

Verdensmester i likestilling!
Når Norge presenteres i utlandet, eller i media, er det ofte det som er undertittelen.

Hvor flinke vi er. Hvor snille vi er. Og hvor fantastisk det er å bo i landet som har alt. Oppfinneren av rosetoget, dugnadsånden og kardemommeloven. Der alle får være den de vil, - og gjøre som de vil, - så lenge de ikke plager andre på veien.

Men er det egentlig sånn vi er? Eller er det den glossy reklameversjonen vi vil at andre skal tro på, uten at vi helt tror på den selv? Mye tyder dessverre på det siste.

“Annerledeslandet liker ikke annerledeshet,” skrev Dag Øistein Endsjø, leder av Menneskerettsalliansen i Aftenposten for noen dager siden. Han har rett. Det norske “vi” er et av de snevreste “vi”-ene jeg vet om. Det har en mal som er så smal, at de færreste av oss får plass i den. Og det hyller det like. Ikke det likestilte.

Idealnordmannen er fremdeles en hvit, heterofil mann uten nedsatt funksjonsevne. Og alle vi andre er mer eller mindre gode kopier.

Heldigvis finnes det masse modige mennesker som ikke finner seg i å bli sett på som dårlige etterligninger. Lørdag 9. juni kan du treffe flere hundre av dem. Da inntar de Oslos gater i Stolthetsparaden, og en av dem hedres spesielt gjennom Stolthetsprisen. Den skal jeg få lov til å dele ut. Det gleder jeg meg veldig til.

Jeg gleder meg til å hylle en kvinne eller mann som virkelig har gjort en innsats mot diskriminering. Jeg gleder meg til å delta på et arrangement som hyller det likestilte mangfoldet, ikke det like og ensartede. Men mest av alt gleder jeg meg til å møte stolte, sterke og synlige kvinner og menn som vet at det er en den som diskriminerer og tramper på andres menneskeverd som bør skamme seg, ikke den som utsettes for det.

Og hvis vi alle klarer å gjøre litt mer som dem; være stolte over vår annerledeshet, så blir kanskje den glossy reklameversjonen av Norge som verdensmester sann til slutt den også.

Lørdag 9. juni klokken 11.00 starter Stolthetsparaden på Youngstorget. Etter paraden, klokken 12.40,  deler Sunniva Ørstavik ut Stolthetsprisen på samme sted.

 

Sunniva Ørstavik er likestillings- og diskrimineringsombud. I serien "Signert Sunniva" vil hun med jevne mellomrom skrive om likestilling, diskriminering og saker som engasjerer henne.