Tiltak 1 - Kartlegg risiko
Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak
Kartlegg i samarbeid med de ansatte hvilke risikoer som er på deres arbeidsplass og gjennomfør forebyggende tiltak
Utarbeid i fellesskap regler for oppførsel på arbeidsplassen og informer alle de ansatte om disse
Lag gode rutiner for å melde fra om seksuell trakassering og trakassering og hvordan hendelsene skal håndteres og informer alle ansatte om disse
Brudd på rutiner og retningslinjer skal føre til reaksjoner for den som trakasserer (kollegaer, gjester, kunder)
Leders ansvar for å forebygge og håndtere seksuell trakassering skal være tydelig
Snakk om seksuell trakassering og trakassering på arbeidsplassen
Seksuell trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer om kropp og utseende til klåing, tafsing og berøring av intime kroppsdeler. Det inkluderer også spredning eller visning av bilder og videoer med seksuelt innhold, og all slik oppførsel tas på alvor. Uansett om det er ledere, kolleger, kunder eller gjester som står bak, er seksuell trakassering uakseptabelt.
En ung IT-konsulent blir tilkalt av en kvinnelig medarbeider for IT-support. Mens han undersøker PCen hennes, begynner hun å massere ham. Han trekker seg unna og ler litt.
Hva ville du ha gjort?
Du skal være veileder for en ny student i praksis. Før hun kommer, sjekker noen ansatte bilder på Facebook og kommenterer hvor fin hun er. Det blir etter hvert ganske detaljert. Dette fortsetter hele perioden hun er hos dere, men ingen sier noe til henne.
Hva ville du ha gjort?
Lars skal lære opp en ny kollega. Han opplever god kontakt og blir interessert i henne. Han gir henne komplimenter og inviterer henne på en øl. Hun avviser, men det gjør han bare mer ivrig og han fortsetter å prøve seg.
Hva ville du ha gjort?
Etter en hyggelig fredagspils får Hanne en snap med bilde av kjønnsorganet til en kollega.
Hva ville du ha gjort?
To kollegaer sitter i baren og prater om kvelden på jobbseminaret. Den mest erfarne flørter tydelig og inviterer den yngre kollegaen på rommet, noe hun avslår med et smil. Rett etter kjenner hun hånden hans på rumpa.
Hva ville du ha gjort?
En romvertinne skal levere en ekstra pute et hotellrom. Når hun åpner døra sitter en mann naken på senga og gjør ingen tegn på å dekke seg til.
Hva ville du ha gjort?
Du jobber på Callsenter og når du bruker ditt fulle navn så sjekker noen kunder ut Facebook-profilen under samtalen, og kommenterer utseendet ditt.
Hva ville du ha gjort?
Rørlegger kommer hjem til kvinnelig kunde og ser at hun er lettkledd. Mens han jobber, kysser hun ham plutselig i nakken.
Hva ville du ha gjort?
En kvinnelig håndverker skal finne noe på et lager på en byggeplass. Når hun kommer inn på lageret står det en mann fra et annet firma og prater i telefon. Når hun går forbi hører hun han si: Oi, her kommer det en fin dame, men hun har kniv, så jeg får ikke prøve meg...
Hva ville du ha gjort?
Første dag på jobb ser den nyansatte at det henger nakenbilder på veggen.
Hva ville du ha gjort?
Lederen sier til sin unge ansatte; du er fin, men for ung for meg.
Hva ville du ha gjort?
Arbeidstilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) og partene i utelivsbransjen setter seksuell trakassering på dagsorden med vår felles kampanje «Sammen setter vi strek for seksuell trakassering».
Målet er å øke arbeidsgivers kunnskap om hva seksuell trakassering er og øke bevisstheten om det ansvaret de faktisk har for at arbeidstakerne ikke utsettes for seksuell trakassering. Vi ønsker også å øke arbeidstakernes kunnskap om hva seksuell trakassering er og hvilke rettigheter de har, slik at de vet hva de skal gjøre dersom de utsettes for seksuell trakassering på jobb.
Kampanjen Sammen setter vi strek for seksuell trakassering har et eget domenenavn selv om innholdet på siden er lagt under hjemmesiden til Likestillings- og diskrimineringsombudet.