Helsemyndighetene har diskriminert John Jeanette

Helsemyndighetene krever hormonell behandling, diagnose og operasjon for å endre juridisk kjønn. - Diskriminering, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

John Jeanette Solstad Remø klagde inn kravene helsemyndighetenes stiller for å få endret registrert kjønn og personnummer til Likestillings- og diskrimineringsombudet.

I dag må personer som har en annen kjønnsidentitet enn den de er født med gjennomgå hormonell behandling og sterilisering for å kunne endre sitt juridiske kjønn.

- Helsemyndighetene gir ingen begrunnelser for at man skal måtte gjennomgå disse store fysiske forandringene for å kunne leve som den man føler seg. Kravet er i strid med diskrimineringsloven, sier likestillings- og diskrimineringsombud Ørstavik.

Juridisk kjønn er det man er registrert som i passet og i offentlige registre.

En stor dag

John Jeanette Solstad Remøs sak har fått stor oppmerksomhet.

- Jeg har jobbet for transpersoners rettigheter i snart 30 år. Jeg hadde håpet på denne konklusjonen, og ville blitt overrasket om det var mulig å komme frem til noe annet. Men dette er en stor dag, en viktig milepæl, sier hun.

Sunniva Ørstavik mener det er på høy tid at praksisen endres. En rekke land, deriblant Sverige og Danmark, har gått bort fra kravet om sterilisering.

-Dagens praksis er lovstridig og nedverdigende. Det er vanskelig i mange situasjoner at man på papiret må være en annen enn den man både ser ut og føler seg som, sier Ørstavik. 

Henger etter

Helse- og omsorgsdepartementet, som har det øverste ansvaret, sier selv at de ikke har funnet noen gode argumenter for dagens praksis. I redegjørelsen viser de til praksis som ble etablert på 50-, 60- og 70-tallet. 

- Dagens praksis lukter av diskrimineringens og skammens historie. Det er på høy tid at den endres, sier Ørstavik.