Ni av ti ansatte trenere i idretten er menn. Likestillingen på toppnivå i idretten er katastrofal. Faktisk var kvinneandelen høyere for 25 år siden. Håndballtrener Marit Breivik er eneste kvinnelige trener i OL-troppen. Blant utøverne er situasjonen motsatt: Troppen består av 53 kvinner og 32 menn. Likestillings- og diskrimineringsombudet samarbeider nå med forskere på Idrettshøgskolen.

Samarbeidsprosjektet heter Likestilling i idretten, og skal levere sin rapport til høsten. Foreløpig slår forskerne fast at kun 8,7 prosent av landslagstrenerne er kvinner. I 1984 var tallet 12 prosent.

Verstingen blant særforbundene er Norges skiforbund. De har 40 ansatte trenere, INGEN av dem er kvinner.

- Vi trenger kvinnelige forbilder i idretten. Få trodde det ville nytte med kvotering i styrene i aksjeselskaper. Men i dag er 40 prosent av styrerepresentantene kvinner. Vi trenger en offensiv også i idretten, men med andre virkemidler, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.

Hun mener aktiv rekruttering med fokus på utdanning, mentorordninger og annen tilrettelegging kan være gode tiltak. Unge kvinner trenger rollemodeller og erfarne utøvere trenger jobb når idrettskarrieren er lagt på hylla, påpeker ombudet.

- Marit Breivik viser oss at det på ingen måte er en ulempe å være kvinnelig trener. Breivik har trolig flest seiere på merittlista av alle trenerne. Men vi trenger mange flere kvinnelige trenere, sier Gangås.