Kvinnestipend fremmer likestilling
Likestillingsloven tillater positiv særbehandling av det kjønn som er dårligst stilt. Dersom kvinner er dårligere stilt enn menn i akademiske fagmiljøer, kan disse eventuelt behandles bedre enn menn. Dette forutsetter at de tiltakene som iverksettes er egnet til å bedre kvinners stilling, samt at mennene ikke blir uforholdsmessig dårligere stilt enn kvinnene.
Likestillings- og diskrimineringsombudet har i flere saker lagt til grunn at kvinner har problemer med å få lagt forholdene til rette for å få en akademisk karriere.
Spørsmålet i saken var om sluttføringsstipendene var egnet til å fremme likestilling ved Universitetet i Stavanger, og om effekten av særbehandlingen av kvinner oppveide ulempen for mennene som ble dårligere stilt av den.
Konklusjon
Ombudet konkluderte med at stipendordningen i utgangspunktet ikke er i strid med likestillingsloven, forutsatt at den blir praktisert på en egnet måte. Ombudet mente den positive særbehandlingen som sluttføringsstipendordningen innebærer, er proporsjonal i forhold til målet.
Ombudet fant at tildelingen av stipender til kvinner ved kvinnedominerte institutter ikke er egnet til å fremme likestilling, og dermed i strid med likestillingsloven. Sluttføringsstipendene som ble utdelt til kvinner ved mannsdominerte institutter, er tillatt etter likestillingsloven.
Diskrimineringsgrunnlag: Kjønn.
Saksnummer: 06/292.
Lovanvendelse: Likestillingsloven § 3 a.