Jens Stoltenberg skryter av det, og Storbritannias finanskomité og tidligere Volvo-sjef Pehr G. Gyllenhammar har innsett det: Likestilling i arbeidslivet er en fordel.
Statsminister Jens Stoltenberg var stolt da han viste Dagens Næringsliv hvordan norsk økonomi har vokst de siste 15 årene. Veksten i fastlands-Norge har vært på fire prosent per år, og det er mer enn dobbelt så høy økonomisk vekst som i EU-landene.
- Vi kan si helt sikkert at en viktig årsak er den økende og høye yrkesdeltakelsen blant kvinner, sier Stoltenberg i avisartikkelen.
Samtidig får Norge ros for kvoteringen i bedriftsstyrer, fra mannen som var toppsjef i Volvo i en årrekke.
- Noen ganger skammer jeg meg over hvor få kvinner jeg har forfremmet, sier Pehr G. Gyllenhammar.
Mannsdominert finanskrise
I Storbritannia viser en rapport at finansinstitusjonenes styrer ville fungert bedre med flere kvinner.
- Mangfold på toppen er en måte å utfordre den potensielt farlige gruppetenkningen på, sier John McFall til Aftenposten og E24.
Han leder finanskomiteen i det britiske parlamentet. Det er medlemmene i finanskomiteen som har utarbeidet rapporten. Gruppetenkning er navnet på prosessen som får sosiale grupper til å treffe irrasjonelle beslutninger.
Selv om komitemedlemmene ikke konkluderer med at finanskrisen kunne vært unngått med flere kvinner i styrerommene, sier John McFall at det er arbeidet deres med bankkrisene som understreker behovet for å forbedre eierskapsstyringen i City.
Valgkampsak
Ingen foreslår å bruke makt for å endre situasjonen i finansstyrene i Storbritannia. I Sverige, derimot, er kvotering i bedriftsstyrene blitt en valgkampsak.
Pehr G. Gyllenhammar synes det norske målet om 40 prosent kvinner er interessant.
- Noen ganger mener jeg faktisk at det ikke finnes andre måter å gjøre det på, sier han.
Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er enig:
- Noen ganger må vi tørre å bruke sterkere virkemidler for å bryte med fastlåste mønstre for å få mer rettferdighet og like muligheter. Da er det faktisk resultatene som teller, sier hun.
- Kvoteringen i ASA-styrene er et godt eksempel på dette. Norge er blitt et forbilde. Spania og Østerrike følger etter, og nå er samme forslag lansert i Frankrike.
Dagens Næringsliv skriver: Stoltenbergs favorittgraf
E24 skriver: Roser norsk kvotering
E24 skriver: Mener kvinnemangel kan ha forverret krisen