Sammen mot samediskriminering

− Dette må ikke skje igjen. Jeg må fortelle om min forferdelige opplevelse. Eli Anne Nystad (23) har erfart diskriminering, men det har gjort henne sterkere.

Eli Anne Nystad ble forsøkt påtent av en guttegjeng i Trondheim fordi hun er same.

Hun vil at alle skal kjennskap til den grusomme hendelsen og være med å bekjempe diskriminering og hatkriminalitet mot samer.
Torsdag 8. november forteller hun sin historie på fagkonferanse for diskriminering av samer i  Tromsø.

− Fordi jeg er same opplever jeg stadig spydigheter, vitser og skjellsord. Denne gangen var det såpass grovt at jeg bestemte meg for å rope ut. Hvor mye skal man tåle bare fordi man er same? spør Nystad.

Første gangen hun fortalt sin historie kjempet hun med tårene, men lot seg ikke knekke. Videoopptaket fra et overvåkningskamera er vanskelig å se på.

Nystad har bodd i Karasjok, Tromsø og Trondheim. Med en gang hun beveger seg ut av sine hjemtrakter i Karasjok, opplever hun at folk ser rart på henne når hun for eksempel snakker med venninner på samisk. Folk kan plutselig be henne om å stikke eller dra hjem, eller høylytt fortelle sårende samevitser.

− Jeg tror folk er redde for det de ikke vet noe om. Det er utrolig lite kunnskap om samer og samisk kultur her i vårt eget land. Ungdommer sørpå vet nesten ingen ting. Det burde inn i undervisningen i skolen, og folk burde selv være nysgjerrige i stedet for fiendtlige, sier Nystad.

− Riktig informasjon er det eneste som hjelper. Vi må komme videre og ikke slå oss til ro med at folk i Norge tror alle samer lever i telt uten strøm og bare snakker samisk, legger hun til.

Nystad forteller at hun alltid har vært stolt av sin samiske bakgrunn.

− Jeg vil hjelpe samer til å være stolte. I det siste har jeg fått veldig mange henvendelser fra andre samer som støtter meg i å gi debatten om diskriminering av samer et ansikt. Noen sier også at det er en inspirasjon for dem. Det gjør meg veldig glad og jeg er optimist i forhold til fremtiden, sier Nystad.