Unoter i Aserbajdsjan

I kveld braker det løse med fest, glitter og semifinale for Tooji Keshtkar i Baku. Men bak Grand Prix-fasaden foregår det menneskerettighetsbrudd. Innbyggerne fengsles og trakasseres, og myndighetene truer folket til taushet.

- Jeg følger spesielt med på situasjonen for homofil i MGP-landet, og det er en trist historie. Homofili er ikke forbudt, men negative holdninger til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner gjennomsyrer samfunnet, sier Ørstavik.

Hun forteller at de som viser kjærligheten sin, risikerer reaksjoner fra samfunnet og politiet. Mange utsettes for verbal trakassering og vold, de blir kastet ut hjemmefra og blir forfulgt på skole, jobb og på gata.

- Jeg er glad for at overgrepene har fått oppmerksomhet i norsk presse, og at Tooji Keshtkar snakker om menneskerettighetssituasjonen. Det er viktig at disse historiene kommer frem, slik at Grand Prix ikke bare blir en propagandakampanje for de autoritære myndighetene, sier Ørstavik.

Til slutt understreker ombudet at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner opplever overgrep også i Norge.

- Jeg hører stadig historier om personer som møter hets og trakassering i hverdagen her hjemme. Norske myndigheter må engasjere seg i kampen for LHBT-rettigheter i Norge og resten av verden, avslutter Ørstavik.