Trangere kjønnsroller truer likestillingen
LDOs ferske tilsynsrapport til FN om status for kvinners rettigheter i Norge viser at kjønnsrollene blir trangere og trangere.
− De likestillingsutfordringene som gjenstår er de vanskeligste, og krever stor politisk mobilisering, sa likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm da hun overrakte ombudets ferske rapport til FNs kvinnekomité til barne- og likestillingsminister Solveig Horne.
- Vi har kommet langt når det gjelder likestilling i Norge, men vi har fortsatt utfordringer som vold i nære relasjoner og et kjønnsdelt arbeidsliv. I tillegg er trakassering og hatefulle ytringer på nett et stort problem. Regjeringen vil ta med seg LDOs rapport i det videre arbeidet. Innspillene vi får fra LDO og sivilt samfunn gjennom deres rapporter er også viktig for arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål, sa likestillingsminister Solveig Horne (FrP) da hun tok i mot rapporten.
Trakassering og digital vold
Ombud Hanne Bjurstrøm pekte på en rekke utfordringer i sin presentasjon.
− Vi tvinges inn i trangere kjønnsroller enn tidligere på flere områder, og seksualiseringen i samfunnet og kroppsidealene kvinner bombarderes med nå, ville vi nærmest ledd av da jeg var ungdom, men i dag gir dette utslag i ulikestilling og mindre valgmuligheter for jenter og kvinner, og også gutter og menn, sier Bjurstrøm.
Bjurstrøm trekker også særlig frem at stadig flere, jenter og kvinner spesielt, trakasseres, trues, tvinges og forfølges gjennom sosiale og digitale medier.
− Dette tas ikke tilstrekkelig på alvor, og det mangler både kunnskap om de mest effektive tiltakene og ressurser. Vi er også usikker på om det eksisterer et tilstrekkelig juridisk vern og er opptatt av at jussen blir gjennomgått på denne arenaen, sier Bjurstrøm.
Vold og voldtekt
Rapporten peker også på behovet for en gjennomgang av hele hjelpeapparatet og rettspleien i forbindelse med voldtektssaker.
− Forutinntatte holdninger fører til at relativt få anmelder voldtekt, og at svært få anmeldelser ender med en fellende dom, sier Bjurstrøm.
Bjurstrøm viste dessuten til urimeligheten av at hundrevis av kvinner må flykte hjemmefra til hemmelig adresse når det har blitt utsatt for vold og trusler fra partner.
− Omvendt voldsalarm på overgriper må tas mye mer i bruk, og belastingen plasseres på overgriper.
Hun etterlyser ekspertgruppen for å granske partnerdrap som lenge er bebudet av justisministeren.
Større enn Norge
Representanter fra sivilt samfunn var også tilstede for å kommentere rapporten. Tidligere høyesterettsdommer Karin Bruzelius mener det er på tide at Norge ber FN om hjelp til å begrense det enorme trykket fra internasjonal reklame og ulike aktører.
− Kjønnsstereotypene, som ligger til grunn for diskrimineringen, blir bare verre og verre, og i kampen blir nasjonalstaten for fattig, samtykket Bruzelius i ombudets analyse.
Kjønnsnøytralisering
Et annet forhold i rapporten handler om å sikre likestillingshensyn.
- Vi ser tendens til at likestillingshensyn viker når det utformes ny politikk, lovforslag og forvaltningspraksis ved at det skjer en kjønnsnøytralisering som ikke tar hensyn til ulikestilling mellom kvinner og menn, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
Et aktuelt eksempel er forslaget til ny diskrimineringslov, som regjeringen la frem i fjor, der formålsparagrafen fra likestillingsloven om særlig å bedre kvinners stilling er tatt bort. Et annet eksempel er at arbeidsgiveres redegjørelsesplikt er foreslått fjernet.
Likestillings- og diskrimineringsombudet rapporterer til FN om hvordan Norge etterlever sine forpliktelser etter FN-konvensjonen om å avskaffe alle former for diskriminering mot kvinner (kvinnekonvensjonen/CEDAW). Ombudet har et lovfestet ansvar for å føre tilsyn med om norsk lov, politikk og forvaltningspraksis er i samsvar med CEDAW. I mars skal Norge eksamineres om situasjonen av FN.