Forbudet mot diskriminering
Hvis det er graviditet eller foreldrepermisjon som er årsaken til at du ikke får en jobb, er det i strid med likestillings- og diskrimineringsloven. Hvis årsaken er at du har omsorgsoppgaver for små barn utover foreldrepermisjonen, kan også dette være i strid med loven. Dette gjelder også ved ansettelse til midlertidige stillinger og lederstillinger.
Forbudet mot diskriminering gjelder i alle stadier av ansettelsesprosessen:
- utlysning
- utvelgelse til intervju
- rangering av kandidatene
- beslutning om ansettelse
Hvis du mener at du har blitt diskriminert i en ansettelsesprosess, har du krav på at arbeidsgiver skriftlig gir opplysninger om utdanning, praksis og andre formelle kvalifikasjoner til den som ble ansatt.
Ved ansettelse i det offentlige har du i tillegg krav på blant annet utvidet søkerliste.
Rettigheter som vikar eller midlertidig ansatt
Vikarer og andre midlertidig ansatte er vernet etter likestillings- og diskrimineringsloven. Hvis den midlertidige stillingen ikke utløper mens du er i foreldrepermisjon, har du i utgangspunktet krav på å komme tilbake til samme stilling.
Eksempel
Marte er ansatt i et to års vikariat som varer til 20. desember. Hun har foreldrepermisjon fra januar til juli. Marte har krav på å komme tilbake til samme stilling med tilsvarende arbeidsoppgaver som hun hadde før permisjon.
Dersom graviditet eller foreldrepermisjon er årsaken til at en midlertidig stilling ikke blir forlenget, er det mest sannsynlig lovbrudd.
Har du vært sammenhengende midlertidig ansatt i minst tre eller fire år etter arbeidsmiljøloven § 14-9, har du krav på fast ansettelse. Dette gjelder midlertidige stillinger som:
- vikar
- sesongarbeider
- prosjektarbeider
- ringevikar/tilkallingshjelp/ekstrahjelp
Ved beregning av ansettelsestid skal det ikke gjøres fradrag for arbeidstakers fravær i foreldrepermisjon. Du kan lese nærmere om tre-og fireårsregelen på Arbeidstilsyntes nettsider i lenken under.
Rettigheter som innleid gjennom bemanningsbyrå
Dersom du er innleid gjennom et bemanningsbyrå er du også beskyttet av likestillings- og diskrimineringsloven. Dette gjelder for eksempel hvis kontrakten din ikke blir forlenget eller kontrakten blir sagt opp på grunn av graviditet og/eller foreldrepermisjon.
I slike tilfeller kan både bemanningsbyrået (arbeidsgiver/utleier) og oppdragsgiver (innleier) være ansvarlige etter likestillingsloven.
Dersom behovet for arbeidskraft opphører eller arbeidsoppgavene fordeles på andre fast ansatte, er ikke oppdragsgiver forpliktet til å forlenge kontrakten eller la være å si den opp.
Hvis det derimot ansettes andre vikarer for å gjennomføre arbeidsoppgavene som du hadde før graviditet/permisjon, kan det bety at du har blitt forskjellsbehandlet på grunn av graviditet/foreldrepermisjon. Det er ulovlig.