- Flere skritt i riktig retning
Torsdag vedtok Stortinget ny likestillingspolitikk, basert på regjeringens likestillingsmelding og en rekke tilleggsforslag fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti.
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener gårsdagens vedtak er flere skritt i riktig retning.
- Jeg er glad for at stortingsflertallet erkjenner at vi ikke er i mål med likestillingsarbeidet i Norge, sier Bjurstrøm.
- Det er også bra at staten forpliktes til å gå foran som et godt eksempel i arbeidet for likestilling og mot diskriminering, og at partene i arbeidslivet må ta sin del av ansvaret, sier Bjurstrøm.
Lyttet til Likestillingsutvalget
- Vi ser også at Likestillingsutvalgets dokumentasjon av utfordringer på likestillings- og diskrimineringsområdet og forslagene til ny likestillingspolitikk nå er på den politiske dagsordenen. Det er viktig, sier Bjurstrøm.
Likestillingsutvalget leverte to offentlige utredninger: Struktur for likestilling og Politikk for likestilling.
Flere positive vedtak
Stortinget gjorde flere viktige vedtak. Blant annet for å styrke likestillingsarbeidet i statsforvaltningen, sørge for bedre kjønnsbalanse i statlig eide foretak, akademia og i statens ledelse og fremme mindre kjønnsdelte utdanningsvalg.
- Mens jenter inntar stadig flere studier som tidligere var mannsdominert, går guttene andre vei. Derfor er jeg fornøyd med at stortingsflertallet gikk inn for noe kraftfullt for å få gutta med, sier Bjurstrøm, og viser til at regjeringen nå skal utrede utforming og innføring av ekstrapoeng til gutter og jenter som søker på linjer på videregående skoler eller studier der det er 80 prosent eller mer av det motsatte kjønn.
Det skal satses mer på trepartssamarbeid som arena for å løse likestillingsutfordringer i arbeidslivet.
- Min erfaring er at dette er et viktig virkemiddel. Partene på sitt beste har både forutsetninger og muligheter til å endre.
Regjeringen skal også utrede behovet for egne kvinneavdelinger i flere fengsler og vurdere opprettelse av flere kvinnefengsler. Dette er et satsingsområde i LDO.
Ønsket mer på skole
Bjurstrøm savner imidlertid en enda tydeligere satsing på unge og særlig i skolen.
- Jeg har hatt mange møter med grupper som opplever diskriminering. Felles for dem er en opplevelse av at de ikke får den støtten eller tilretteleggingen de trenger på skolen, sier hun.
- Skolen er en arena alle deltar på. Men det er også en arena der barn og unge møter fordommer og stereotypier. Her har vi en jobb å gjøre. Skolen er et viktig sted for å påvirke holdninger.
Noen nedturer
LDO har også støttet en flerårig landsdekkende satsing i skolen mot seksuell trakassering. Det ble ikke vedtatt. Det ble heller ikke Venstres forslag en tredeling av foreldrepermisjonen.