- Vi må ha tidsfrister for når bygninger skal være tilgjengelige for alle, sier Beate Gangås.

- Manglende tilrettelegging, enten universell eller individuell, kan være diskriminerende. Her må man innrette seg etter loven – det er ingen grunn til å vente på frister eller visjoner om 2025, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.

15. skrev Aftenposten om 10 år gamle Henriette Felix som er avhengig av rullestol. I fire år har jenta ventet på en heis på Prinsdal skole, slik at hun slipper å bli båret opp trappen til andre etasje.

Samme dag lanserte Barne- og likestillingsdepartementet sin handlingsplan for universell tilgjengelighet. Målet er at offentlige virksomheter og private bedrifter med mer enn 50 ansatte skal være tilgjengelig for alle uansett funksjonsevne innen 2025.

- Det er flott at regjeringen har kommet med en handlingsplan, men denne saken viser samtidig hvor viktig det er med tidsfrister, sier Gangås.

Hun påpeker at det allerede fra 1. januar i år er et krav om universell utforming av hovedløsninger, som inngang og kantine, for virksomheter som retter seg mot allmennheten.

Eneste godkjente fritak er om det vil være et uforholdsmessig tiltak for virksomheten, for eksempel av økonomiske grunner.

- I saken til Henriette har det åpenbart ikke stått på uforholdsmessighet, når heisen kan komme på plass så raskt etter at saken omtales i media. Her handler det om vilje, bevissthet og prioritering, sier hun.

Les Aftenpostens sak om Henriette Felix her