Gravid fikk ikke sitte

Da den gravide kvinnen ba om å få sittepauser på grunn av lavt blodtrykk, sa arbeidsgiveren nei. - Lovbrudd, har Likestillings- og diskrimineringsombudet konkludert.

Kvinnen ba om tilrettelegging på arbeidsplassen sin, da hun ble gravid. På grunn av lavt blodtrykk hadde hun blant annet bedt om å få lov til å sette seg iblant, men det sa arbeidsgiveren nei til.

Kvinnen klaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som nylig slo fast at arbeidsgiveren handlet i strid med likestillingsloven da de ikke la tilrette for henne.

På veiledningssidene våre for arbeidslivet finner du tips om tilrettelegging for gravide.

Mange diskrimineres

Saken er ikke unik, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

- Diskriminering på grunn av graviditet er noe av det vi får flest henvendelser om. Ofte dreier seg om at man ikke får jobb på grunn av graviditeten, eller at man ikke får forlenget et vikariat. Mange opplever også arbeids- og lønnsbetingelser når de kommer til bake fra permisjon, og dessverre opplever mange ikke å få tilrettelegging på arbeidsplassen sin, som i dette tilfellet, sier Ørstavik.

De siste fem årene har ombudet mottatt rundt 1000 henvendelser fra personer som mener de blir diskriminert i forbindelse med graviditet eller foreldrepermisjon. Flere og flere menn tar kontakt.