Gravid og diskriminert

Det hjelper ikke hvilket nordisk land du bor i. Blir du gravid er sannsynligheten for å bli diskriminert stor. Det kom fram da likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik traff sine nordiske kolleger i Reykjavik.

- Ombudene fra nabolandene våre ser det samme som oss i Norge. Det er mange som forteller oss at de er blitt diskriminert når de får barn, og antageligvis er det vi får vite om bare toppen av isfjellet, sier Ørstavik.

- I dag bærer den diskriminerte byrden alene, mens arbeidsgiver stort sett går fri. Det må få større konsekvenser for den som diskriminere, sier hun.

Kampanje mot graviditetsdiskriminering

Päivi Ojanperä forteller at det i Finland er et stort problem at gravide kvinner opplever diskriminering i ansettelsesprosesser, og at mange mister jobben eller får andre arbeidsoppgaver etter at de har fått barn.

De lanserte derfor en kampanje mot graviditetsdiskriminering i 2012. Målet var todelt: å gjøre kvinner kjent med sine rettigheter og tydeliggjøre kravene til arbeidsgivere.

- Vi brukte mange ulike virkemidler, blant annet kampaner i det offentlige rom, og en egen nettside der vi informerer om hva som er kvinners rettigheter og arbeidsgivers plikter. I tillegg kan kvinner selv fortelle sine historier på nettsiden, forteller Pjanperä. 

- Det er viktig å sette dette tema på dagsorden, og vi viderefører nå arbeidet ved å lansere en radiokampanje.

Se nettsiden her.

Les Aftenposten-intervju med Sunniva Ørstavik om graviditetsdiskriminering.