Diskriminering på byen
Mange utesteder avviser folk i døra på usaklig grunnlag. ‒ Utelivet er for alle, sier Sunniva Ørstavik.
Torsdag 4.juni var Sunniva Ørstavik på byen i Oslo. Sammen med byrådsleder Stian Berger Røsland, direktøren i Næringsetaten og to veiledere fra LDO, besøkte hun åtte utesteder i hovedstaden for å veilede om utelivsdiskriminering.
En reportasje fra byturen kan du se på NRK Østlandssendingen i kveld, 10. juni.
Les også: Dette er utelivsdiskriminering
‒ Kan ikke ha for mange “sånne”
LDO mottar jevnlige henvendelser om utelivsdiskriminering.
‒ Det er uverdig og feil at mange utesteder siler folk på bakgrunn av usaklige kriterier. At utesteder “ikke vil ha for mange sånne” på besøk, er diskriminerende og ulovlig, og kan medføre at de mister skjenkebevilgningen, sier Sunniva Ørstavik.
Hun er glad for at samarbeidet mellom ulike aktører i Oslo er med på å informere utestedene, og at det bidrar til mindre diskriminering på byen.
‒ Handler om kunnskap, holdninger og rutiner
Veilederne hos LDO, Carl Fredrik Riise og Iselin Huuse, tror ikke det handler så mye om vond vilje hos utestedene, men om mangel på kunnskap.
‒ Det var interessant å møte de som jobber på utestedene. Jeg ble positivt overrasket over kjennskapen de hadde til loven. Det er bra, sier Huuse, som likevel beskriver utelivsdiskriminering som et stort problem.
Hun mener god opplæring av alle ansatte, klare retningslinjer og bevissthet om egne holdninger, er viktig for å gjøre noe med dette.
‒ Vi har eksempler på mennesker med nedsatt funksjonsevne som på grunn av sin diagnose har blitt stemplet som beruset, selv om de har vært helt edru, forteller Riise.
‒ Det avslører at kunnskap, rutiner og holdninger er viktig, avslutter han.
Les også: Veileder for skjenkesteder (PDF) og Sammen mot utelivsdiskriminering.