Nesten 220 gjester deltok i feiringen av 30-årsjubileet for likestillingsloven på Litteraturhuset i Oslo 24. februar. Likestillingsloven trådte i kraft 15. mars 1979. Mange kjente fjes fra likestillingshistorien fra tidlig syttitall og fremover var å se både på talerstolen og blant publikum, og det ble rørende og friskt gjensyn med både pionerene og de som har bemannet likestillingspostene helt opp til våre dager.

- Likestilling handler om rettferdighet og makt. Alle skal ha de samme rettigheter og muligheter på alle samfunnsområder. Reell likestilling innebærer blant annet lik mulighet til innflytelse, rettferdig fordeling av ansvar og byrder, lik belønning av innsats, rett til å føle seg trygg i forhold til overgrep, og respekt for menneskeverd, sa likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås i åpningstalen.

Det ble nostalgisk stemning og allsang i salen da Halvsøstera, bestående av fire bandmedlemmer hvorav to fra 1970-tallsgruppa Amtmandens Døtre, dro gamle låter. Gatas Parlament bidro med en samtidig kommentar i form av egne likestillingsraps som var laget for anledningen.

De fremmøtte fikk en solid historisk gjennomgang av det som førte frem til likestillingslovens ikrafttreden og opprettelsen av Likestillingsombudet i 1979. Kjersti Ericsson, Gerd von der Lippe og Torild Skard ga et bilde av den tidlige historien, mens Anne Lise Ryel, Ingunn Yssen og Kristin Mile snakket om de seneste 20 årene. Fremtiden 20 år fra nå ble dekket av de tre unge politikerne Hadia Tajik (A), Inger Lise Hansen (KrF) og Henrik Asheim (H).

Det var også innlegg fra akademia og fagbevegelsen. De enkelte foredrag finner man ved å klikke på tittelen i programmet nedenfor/i denne linken.

 "Likestillingsloven 30 år - hva nå?" med Jens Stoltenberg.